Suedia, tara cu cel mai ridicat procent de femei in forta de munca, a fost desemnata in 2010 de Forumul Economic Mondial drept statul cel mai "egal" din punct de vedere al genului din intreaga lume. Insa acest lucru nu pare suficient pentru multi dintre suedezi, care aspira la mai mult decat egalitate cand vine vorba de gen: neutralitate, noteaza Slate.com intr-un material. Ideea din spatele acestei dorinte este ca autoritatile si societatea sa nu mai tolereze nicio distinctie intre sexe, ceea ce inseamna, printre altele, casatorie intre orice sexe sau posibilitatea ca parintii sa aleaga orice nume pentru copii, chiar daca acesta este "Lisa", iar copilul este baiat.
In aceeasi nota, o companie de haine pentru copii a scos sectiunile separate pentru baieti si fete din magazine, iar pe bloguri se discuta intens despre cum sa iti imbraci copilul "neutru". Un catalog de jucarii a decis sa inverseze putin lucrurile, de exemplu o fetita in blugi merge cu un tractor iar un baiat impinge un carucior roz.
Politicieni social-democrati au propus instalarea de toalete neutre asa incat oamenii sa nu fie nevoiti sa se imparta intre barbati si femei. O parte din gradinite au interzis referintele la sexe, referindu-se la copii prin intermediul numelor sau apelativelor de tipul "amicilor", "puisorilor". Acestia considera ca gradinitele trebuie sa "contraatace modelele traditionale si rolurile traditionale de gen" si sa ofere baietilor si fetelor "aceleasi oportunitati sa testeze si dezvolte abilitati si interese fara sa fie limitati de roluri de gen stereotipice".
Proiectul a atins un "punct culminant" la inceputul lunii, cand, la cateva zile dupa Ziua Internationala a Femeilor, a fost introdus un nou substantiv in versiunea online a Enciclopediei Nationale: "hen" (pronuntat ca "gaina" in engleza). Intrarea din dictionar defineste hen ca: "pronume personal neutru din punct de vedere al genului propus in locul lui "el" [han in suedeza] si "ea" [hon]."
Anuntul enciclopediei a venit in contextul unei dezbateri aprinse despre neutralitatea de gen care a dominat agenda editorialelor din ziare, emisiunilor de televizune si blogurilor despre parenting si feminism din Suedia. A fost provocat de publicarea primei carti "neutre" pentru copii – "Kivi och Monsterhund" (Kivi si Cainelemonstru), care spune povestea lui Kivi, care vrea un caine de ziua "hen" (in loc de ziua lui). Autorul introduce mai multe cuvinte "neutre" in carte – mammor si pappor (mame si tati) sunt inlocuiti cu "mappor" si "pammor".
"Hen" a fost mentionat de lingvisti suedezi la mijlocul anilor 1960, apoi in 1994 un lingvist a sugerat adaugarea lui "hen" ca pronume personal.
Insa nu toata lumea este incantata de amestecul politicului in limba suedeza. Jan Guillou, unul dintre cei mai cunoscuti autori suedezi, s-a referit la sustinatorii pronumelor "hen" drept "activisti feministi care vor sa ne distruga limba". Alti critici considera ca ar putea fi daunator din punct de vedere psihologic si social.
In mod ironic insa, noteaza autorul materialului, in efortul lor de a elibera copiii suedezi de un comportament normativ, promotorii neutralitatii de gen ii supun unor noi seturi de reguli si noi norme astfel ca anumite forme de joaca devin tabu, limba devine regularizata, iar interactiunile si atitudinile lor sunt observate prea indeaproape de profesori. O scoala a scos toate masinile de jucarie pentru ca baietii le acordau un "statut" mai ridicat decat altor jucarii. O alta gradinita a scos "timpul liber" din program, pentru ca, atunci cand se joaca liber, "modele stereotipice de gen se nasc si se cimenteaza. In joaca libera exista ierarhie, excludere si samanta rautatii".
…
si astfel, peste citiva un ,,hen,,- han sau hon – v-a avea o frumoasa poveste de dragoste cu alt ,,hen,, -han sau hon- dar intrebarea este cum vor avea urmasi, genurile nefiind definite.sau e la nimereala? pina una alta cred ca mai corect ar fi fost sa nu mai existe diferente salariale intre barbati si femei, aici era o egalitate justa. si nici meserii preponderent masculine sau feminine. si gramatical cum devine: un el/doua ele ? dar cinea intrebat populatia/parintii/copii daca vor asta ?
Aici duce fanatismul, fie el religios au de orice alta natura. Masura asta de 2 lei va crea mai multa confuzie. Daaaaaar, unora le convine confuzia, pot face schimbari care altfel, in conditii normale, nu ar fi fost acceptate.