"Racheta" suedezilor de la Saab loveste in oferta avioanelor americane F16: Economisiti zeci de milioane de dolari cu Gripen!

1
3009

Întârzierea luării unei decizii în CSAT, în privinţa modelului care va înlocui avioanele de luptă multirol MiG-21, din dotarea Forţelor Aeriene ale României, a încins spiritele în industria militară internaţională. Cel puţin unul dintre cei doi competitori (grupul suedez Saab şi consorţiul european Eurofighter) care păruseră, la un moment dat, resemnaţi, s-a revitalizat şi încearcă să răstoarne şansele unei decizii ce părea iminentă în favoarea americanilor de la Lockheed Martin.

Suedezii nu s-au lăsat demoralizaţi nici de penibilul refuz ofensator al României, de a avea un reprezentant la exerciţiile aniversare Gripen – Lion Effort 2012, desfăşurate la baza Ronneby, la sfârşitul lunii trecute şi începutul acestei luni (apropo, deşi are obligaţia legală, Ministerul Apărării Naţionale nu a răspuns solicitării scrise a Jurnalului Naţional de a motiva refuzul delegării unui reprezentant la exerciţiile Lion Effort 2012, în condiţiile în care au participat toţi ceilalţi 17 ataşaţi militari invitaţi, din tot atâtea ţări!).

În condiţiile în care, chiar ieri, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a admis că a discutat din nou, cu omologul său american, Hilary Clinton, despre achiziţionarea de avioane F-16, spunând „Ei au oferta deschisă pe masă, iar în momentul în care partea română va găsi o soluţie ei vor coopera”, Saab lansează o „rachetă” menită a dezintegra oferta SUA. Astfel, joi a fost difuzat rezultatul unui studiu comparativ între costurile de operare ale avioanelor de luptă multirol moderne, realizat de firma de consultanţă în apărare şi securitate IHS Jane’s Defense. Studiul conchide că operarea unui avion Gripen costă cu 67 la sută mai puţin decât a unui avion F-16.

?Racheta? suedezilor de la Saab loveste in oferta avioanelor americane F16: ?Economisiti zeci de milioane de dolari cu Gripen!?

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns