Dileme culturale în Suedia. Cât de liberă e libertatea de exprimare …

0
2365


Presă suedeză (Svenska Dagbladet şi altele) semnalează că marele concern IKEA a eliminat prin retuşare toate femeile (inclusiv chipuri de fetiţe) din versiunea pentru Arabia Saudită a catalogului său de produse. Opinia publică suedeză s-a revoltat, urmată apoi de opinia publică a multor ţări ale lumii.

 

O iniţiativă a fost lansată imediat pe saitul http://ikeafiles.tumblr.com/, ironizând gestul de gudurare al acestui mare concern intentational, IKEA, în faţa unei dictaturi, Arabia Saudită.

În Suedia, miniştri (Anders Borg, finanţe) şi alte personalităţi şi-au exprimat dezamăgirea şi dezaprobarea.

Ştirea vine la câteva zile după ce şeful bibliotecii Casei de Cultura a Stockholmului îşi anunţă hotărârea de a retrage toate cărţile de copii cu Tintin, pe motiv că reflectă mentalităţi şi prejudecăţi anacronice, de tip colonialist, faţa de alte culturi (“arabi care merg pe covoare zburătoare şi negri africani cam prostovani”).

Fără a contesta baza acestei decizii, balanţa opiniei publice a înclinat în favoarea păstrării cărţilor, cu notarea şi facerea publică pe căi educative a unor idei învechite pe care acestea le conţin. Tintin a fost contestat pe motive similare şi în ţara lui natală, Belgia, autorul cărţilor fiind belgianul Hergé.

Dileme culturale în Suedia. Cât de liberă e libertatea de exprimare

Lasă un răspuns