Pietre stravechi descoperite in Suedia

0
2432


O constructie megalitica din Suedia ar putea fi mai veche cu 1.500 ani decat se estimase anterior. Noile analize sugereaza faptul ca pietrele stravechi ar reprezenta un calendar astronomic, iar unii cercetatori sustin ca ansamblul megalitic de la Ales Stenar a fost construit dupa acelasi model geometric precum cel de la Stonehenge.

In apropierea satului pescaresc Laseberga, vechii scandinavi au transportat un numar de 59 bolovani uriasi pe varful unui deal orientat spre mare. Apoi au aranjat bolovanii, fiecare in greutate de circa 1.800 kilograme.

Arheologii cazusera de acord asupra faptului ca structura megalitica de la Ales Stenar (Stancile lui Ale) a fost ridicata la sfarsitul Epocii Fierului si a avut rolul de a orna un mormant.

Dar o echipa de cercetatori considera ca varsta reala a monumentului este de peste 2.500 ani, el datand din Epoca Bronzului, avand rolul de calendar astronomic foarte asemanator cu cel de la Stonehenge.
“Putem afirma acum ca Stonehenge are o sora mai tanara, dar mult mai frumoasa”, declara Nils Axel Morner, un geolog din cadrul Universitatii din Stockholm.

Conform acestui cercetator, soarele rasare si apune in niste puncte specifice din Ales Stenar in timpul solstitiilor de vara si de iarna.
Teoria sa nu este sustinuta de catre ceilalti specialisti din mediul academic suedez. Pe baza datarii cu carbon, arheologii suedezi au stabilit ca ansamblul de la Ales Stenar a fost ridicat acum aproximativ 1.400 ani.

…  

Pietre stravechi descoperite in Suedia

Lasă un răspuns