Suedia: Copiii imigrantilor au nevoie de mai multa scoala

3
2823


Guvernul suedez a dezvaluit o noua linie directoare privind imbunatatirea educatiei si integrarii elevilor imigranti in Suedia, care implica mai mult studiu.

Intr-un comunicat emis marti de Guvernul suedez (Regeringkansliet), ministrul Educatiei, Jan Bjorklund, si ministrul Integrarii, Erik Ullenhag, dezvaluie planul privind cei 70.000 de elevi straini din scolile suedeze, informeaza thelocal.se.

Bjorklund a explicat ca este nedrept ca elevii care au venit recent in Suedia sa fie comparati si notati in functie de rezultatele elevilor suedezi. "Daca dai un examen national dupa doar cativa ani intr-o scoala suedeza, este limpede ca nu vei trece", a afirmat acesta.

Guvernul intentioneaza sa scoata din statistici si rezultatele elevilor care au trait si studiat patru sau mai putini ani in Suedia, pentru a nu vicia rezultatele privind performanta scolilor.

Elevii straini constituie 9% din totalul elevilor de scoala primara din Suedia, asa ca integrarea lor este esentiala: vor avea parte de studii suplimentare obligatorii si lectiile vor fi prioritizate, in asa fel incat calitatea educatiei primite sa creasca.

Doar 63% dintre elevii straini care studiaza in Suedia au trecut examenele finale la terminarea liceului in 2010, o tendinta care evolueaza negativ, ingrijorand autoritatile.

Pentru a combate aceste efecte, pachetul de reforma a sistemului va contine masuri luate in etapele cele mai timpurii ale sosirii in Suedia: elevii vor fi testati la sosire si nu vor mai fi repartizati in clase in functie de varsta lor, indiferent de cunostintele lor.

Cunoasterea limbii suedeze va fi verificata regulat in timpul primilor ani de scoala in Suedia, iar elevii straini ar putea fi tinuti in scoala pana la 18 ani, cu posibilitatea de a le fi predate cursuri suplimentare, daca e nevoie.

Noile planuri vor intra in vigoare la 31 decembrie cel mai tarziu.

Suedia: Copiii imigrantilor au nevoie de mai multa scoala

3 COMENTARII

  1. E absolut uluitor ca se vrea sa se trateze toti copii de emigranti la fel, indiferent de cunostintele si cultura pe care o au. Dar oare daca sunt copii emigranti si intre timp au devenit cetateni suedezi vor fi tratati la fel ca ceilalti suedezi obisnuiti? Dardaca au rezultate la invatatura mult mai bune decit elevii suedezi , chiar la limba suedeza? Si e oare normal sa se ia la gramada toate categoriile de emigranti? Pentru ca in modcert e o diferenta intre un emigrant cu 2 clase venit dintr-o capitala africana unde sunt doar 3 semafoare si un emigrant de ex. european care poate are vreo 2 mastere. Oricum scoala nu a omorit pe nimeni dar ar trebui tratat diferentiat, pe capacitatile elevului si nu la gramada. Apropo exista ceva ce se cheama test/proba. Or fi auzit de asta? Sau de lipsa profesorilor de limba materna? Si multe altele ! Problema reala este alta, dar despre asta nu se vorbeste la nivel inalt.

Lasă un răspuns