Suedia le-a pus gând rău cerșetorilor români: Ce decizie vrea să ia Guvernul

0
2612

Guvernul suedez are în vedere interzicerea cerşetoriei, ministrul administraţiei publice, Ardalan Shekarabi, anunţând că studiază restricţiile în vigoare în alte state nordice, informează vineri EUObserver, informează agerpres.ro.
‘Cerşitul pe străzile din Suedia nu poate rezolva niciodată problemele majore de excluziune şi sărăcie din România şi Bulgaria’, a declarat joi oficialul suedez, cu ocazia unei reuniuni la Reykjavik cu omologi din state nordice, vizând discutarea unor probleme presante pentru administraţiile locale din aceste ţări.
‘Punctul de plecare pentru acest guvern este să apere şi să dezvolte modul (social) suedez. Nu se poate spune că face parte din modelul suedez rezolvarea sărăciei prin cerşetorie’, a subliniat Ardalan Shekarabi.
6469387-tigger-mosaik
Se estimează că în jur de 4.000 de persoane, în majoritate romi originari din România, cerşesc în Suedia, scrie site-ul citat.
Ministrul pentru egalitate, Asa Regner, membră a Partidului Social-Democrat ca şi Shekarabi, le-a cerut anul trecut suedezilor să sprijine organizaţiile care ajută oameni săraci în România, în loc de a le oferi bani cerşetorilor, dar s-a declarat împotriva interzicerii acestei practici.

La rândul său, coordonatorul guvernamental pentru combaterea cerşetoriei, Martin Valfridsson, a estimat, într-un raport din 2016, că interzicerea practicii ar fi dificilă. ‘Ar trebui să fie incriminat fie gestul de cere ajutor, fie cel de a oferi. Cred că niciuna din variante nu este o idee bună’, a declarat Valfridsson, la postul de radio naţional, în luna mai.
Schimbarea de poziţie a guvernului intervine după ce un sondaj comandat de executiv a relevat că jumătate dintre suedezi susţin interzicerea cerşetoriei, un sfert fiind împotrivă, iar restul nu au o opinie.
Verzii suedezi, formaţiune parteneră în coaliţia de guvernare, se opune cu vehemenţă unei astfel de măsuri, promovând dreptul la o locuinţă pentru imigranţii din Uniunea Europeană.
În Danemarca, ţară unde cerşetoria este interzisă, recidiva poate fi pedepsită cu până la şase luni de închisoare.
În 2014, un purtător de cuvânt al guvernului de la Copenhaga a declarat că persoanele care vor să cerşească pot merge în Suedia, o afirmaţie care a tensionat relaţiile cu ţara vecină.
O altă ţară nordică, Norvegia, nu a reuşit anul trecut să introducă în legislaţie interdicţia de a cerşi, după ce unul din partidele care susţin guvernul a refuzat să sprijine propunerea. Cu toate acestea, câteva municipalităţi au introdus interdicţii la nivel local, însă numai una este încă în vigoare.
Guvernul anterior din Finlanda a discutat de asemenea ideea de a interzice cerşetoria, însă fără a o pune în aplicare.
 
http://www.stiripesurse.ro/suedia-le-a-pus-gand-rau-cer-etorilor-romani-ce-decizie-vrea-sa-ia-guvernul_1147778.html

Lasă un răspuns